2010. szeptember 20., hétfő

Narancsos csokoládé mousse

Ezt a finom édességet, melynek receptjét más ízesítésben Dolce vita oldalán találtam (aki pedig mamma oldalán) jó régen, már többször elkészítettem és nagyon elégedett vagyok vele.
Legutoljára valamikor a tél közepén (vagyis csak kb. két hónapja :) ) készítettem és a bejegyzés azóta várat magára. Akkoriban a heti bevásárlásaim során a Thomas Duxnál állandóan "bio" csoki mousse-t kínálgattak kóstolásra, eperdarabokkal. Nagyon finom volt, el is játszottam a gondolattal, hogy talán venni kéne, de szerencsére gyorsan lebeszéltem magamat róla abból a megfontolásból, hogy az a bizonyos bio tejszínnel készült és sok cukorral. Márpedig igazán egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni az egy fokkal egészségesebb változatot is.
Íme:

Hozzávalók (4 adaghoz):
10 dkg étcsokoládé (minél magasabb kakaótartalommal, annál jobb)
3-4 dkg vaj
2 tojássárgája
4 tojásfehérje
1 evőkanál méz vagy más édesítőszer (xilit, stevia,, stb) ízlés szerint (az eredeti recept 3 evőkanál cukrot ír)
1 fél narancs leve 
1 egész narancs reszelt héja
1 teáskanálnyi Grand Marnier vagy más narancslikőr

A tojássárgákat keverjük habosra a mézzel. A csokit és a vajat alacsony hőmérséklet felett olvasszuk meg (én a fondü edényemben szoktam, de vízfürdő felett is lehet), keverjük bele a narancslevet, a narancs reszelt héját és a Grand Marniet-t. A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá. Ha kihűlt a csoki, keverjük el a tojássárgával, majd óvatosan keverjük bele a tojáshabot is. 
Öntsük a mousse-t formákba és rakjuk 4-5 órára a hűtőbe.

Sajnos a kép ramatyul sikerült. Az esti fotózást még gyakorolnom kell.

Tejérzékenyeknek: Figyelj a csokira, hogy ne legyen benne tejszármazék. Vaj helyett használj kókuszolajat.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Az étcsokoládé az mennyire paleo szerinted? Bio változat? Ezen agyalok már egy hete... :-)

Alexandra írta...

Magával a kakaóbabbal nincs probléma, ezért a csoki összetevőit kell nézni. A cukor miatt viszont mindenképpen megalkuvás (mint a vaj és a zab), ezért érdemes olyat keresni, amiben minél kevesebb van.
A bio jelző csak annyit jelent, hogy vegyszerezés nélküli forrásból származnak az összetevők (jó esetben), így simán tartalmazhat nagy mennyiségben bio cukrot :)
Az összetevőket azért is meg kell nézni, mert gyakran a cukor mellett van a csokiban kukoricaszirup vagy glükóz, és egyéb felesleges anyag, még egy 70%-os csokiban is, pl. Aldi csokik
Lehet kapni néhány tényleg jó márkát 85-90%-os kakaótartalommal, azokat érdemes keresni, még ha drágábbak is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...